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CASE BACKGROUND 

By petition filed December 29, 1998, St. Johns Service Company 
(Petitioner or the utility) seeks a declaratory statement from the 
Commission concerning the applicability and effect of Section 
367.171(7), Florida Statutes, to its service arrangement with two 
not-for-profit homeowners associations that serve customers in 
Duval County. On January 29, 1999, the St. Johns County Board of 
County Commissioners filed a letter to comment on the utility's 
petition. 
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DISCUSSION OF ISSUES 

ISSUE 1: Should the Commission grant St. Johns Service Company's 
petition for declaratory statement? 

RECOMMENDATION: Yes, the Commission should grant the petition for 
declaratory statement: in the affirmative and declare that the 
service arrangement discussed below between the petitioner and the 
homeowners associations does not render St. Johns Service Company 
subject to the jurisdiction of the Florida Public Service 
Commission, and the provisions of Section 367.171(7), Florida 
Statutes, are not applicable because St. Johns Service Company is 
not a utility system whose service transverses the boundary of St. 
Johns and Duval Counties. (HELTON, MESSER) 

STAFF ANALYSIS: Pursuant to Section 120.565(1), Florida Statutes: 

[alny substantially affected person may seek a 
declaratory statement regarding an agency's opinion as to 
the applicability of a statutory provision, or of any 
rule or order of the agency, as it applies to the 
petitioner's particular set of circumstances. 

The petitioner is a water and wastewater company whose utility 
activities are regulated by St. Johns County. Among its customers 
are two homeowners associations that take bulk water and wastewater 
service from the utility. These homeowner associations, Sawgrass 
Homeowners Association VII, Inc. (SHA VII),' and Sawgrass 
Homeowners Association VIII, Inc (SHA VIII),' serve customers in 
Duval County. The petitioner's point of delivery to the 
associations, however, is in St. Johns County. 

1 SHA VI1 is currently receiving service from the 
petitioner. 

2 SHA VI11 is not currently receiving service from the 
petitioner, but plans to do so in the future. For purposes of 
this recommendation, the recommended declaration assumes that SHA 
VI11 currently owns and operates distribution facilities to serve 
customers in Duval County. This assumption can be made because 
the legal analysis is the same regardless whether the homeowners 
association either currently serves or proposes to serve 
customers in Duval County using distribution and collection lines 
that it either owns now or plans to own in the future. 
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The question the petitioner wants resolved is whether Section 
367.171(7), Florida Statutes, requires the Commission to regulate 
the utility because of the service arrangement with the homeowners 
associations. The pertinent part of this statute provides: 

the commission shall have exclusive jurisdiction over all 
utility systems whose service transverses county 
boundaries, whether the counties involved are 
jurisdictional or nonjurisdictional . . . . 

Section 367.171(7), Florida Statutes. The utility seeks an answer 
to this question because St. Johns Water and Sewer Authority's (the 
Authority's) attorney has recommended that the Authority refrain 
from actively regulating the petitioner until the Commission 
determines its jurisdiction has not been invoked by the service 
arrangement at issue here. 

Staff recommends that the Commission declare that its 
jurisdiction under Section 367.171(7) has not been invoked based on 
the following facts alleged in the petition: The petitioner 
provides service exclusively to customers in St. Johns County. 
Only the homeowners associations own and operate distribution and 
collection facilities in Duval County. The homeowners associations 
receive service from the petitioner at a point of delivery in St. 
Johns County at a rate approved by the Authority. The petitioner 
does not provide service to any active customer connections in 
Duval County. No customer connection charges, customer 
installation fees, developer agreements, or other contractual 
arrangements exist between any customers in Duval County and the 
petitioner other than the delivery of bulk service to the 
homeowners associations in St. Johns County. The petitioner does 
not own any lines or appurtenant facilities on the homeowners 
associations' side of the point of delivery. Under these facts, 
the service provided by the petitioner in St. Johns County does not 
transverse county boundaries. Thus, Section 367.171(7), Florida 
Statutes, does not act to invoke the Commission's jurisdiction over 
the utility in this particular circumstance. 

Staff's recommendation is consistent with the legislative 
intent behind Section 367.171(7), Florida Statutes. When the 
Legislature enacted this provision in 1989, it "intended to 
eliminate the regulatory problems that exist when utility systems 
provide service across political boundaries and are subject to 
economic regulation by two or more regulatory agencies . . . . " - In 
re: Petition of General DevelODment Utilities, Inc., for 
Declaratorv Statement Concernina Reaulatorv Jurisdiction over its 
Water and Sewer Svstem in DeSoto, Charlotte, and Sarasota Counties, 
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Order No. 22459, 90 F.P.S.C. 1:396 (1990). In this case, the 
petitioner serves only customers in St. Johns County, and its 
customers pay rates and charges regulated by only one regulatory 
authority. 

In addition, staff's recommendation is consistent with Town of 
Jupiter v. Villaae of Teauesta, 713 So. 2d 429 (Fla. 4th DCA 1998). 
While Jupiter concerned a different statutory scheme than the 
question before the Commission, it is relevant because the court 
had to address whether Jupiter operated a water system in Tequesta 
when Jupiter supplied Tequesta bulk potable water at a point of 
delivery. The court noted: 

Jupiter neither hooks up nor disconnects any customers 
within Tequesta; it has no pumps or meters within 
Tequesta; it reads no customer meters there; it sends no 
bills there; indeed it has no contact of any kind in 
Tequesta with any consumer of potable water. 

713 So. 2d at 431. Thus, the court concluded that: 

[plroviding Tequesta with bulk potable water at a point 
of delivery does not, in our opinion, constitute actual 
operation by Jupiter within Tequesta's consumer service 
area. 

- Id. Similarly, since the petitioner has no relationship with 
actual consumers in Duval County, the petitioner does not provide 
service in Duval County. 

By correspondence dated January 29, 1999, the attorney for the 
Board of County Commissioners for St. Johns County requested the 
Commission to "fully review all relevant information including the 
terms of any bulk service agreement when considering [the] 
petition." This correspondence is a permissible communication 
under Section 350.042(1), Florida Statutes, which may be included 
in the record of this proceeding for the Commission's 
consideration. 

Regarding the substance of the letter, the St. Johns County 
Board of Commissioners seems concerned that the service arrangement 
described in the petition filed at the Commission is different from 
the service arrangement as described to the county by the utility. 
In particular, the county states that a utility representative 
informed the county, after the petition for declaratory statement 
was filed, that it "would be handling connections and 
disconnections for Duval County residents, reading customer meters 
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and possibly performing other services under its bulk service 
agreement for the homeowner's associations ." According to the 
county, it neither supports or objects to the petition filed by the 
utility, the county simply wants the Commission to "consider all 
relevant facts in reaching its decision including reviewing any 
bulk water agreements." (Emphasis in letter) 

Pursuant to Rule 28-105.003, Florida Administrative Code, the 
Commission "may rely on the statements of fact set out in the 
petition without taking any position with regard to the validity of 
the facts." Moreover, the only type of hearing that can be held 
concerning a declaratory statement is a Section 120.57(2), Florida 
Statutes, proceeding. Rule 28-105.003, Florida Administrative 
Code. Thus, the uniform rules do not contemplate any factual 
disputes in a declaratory statement proceeding. 

Staff recommends that the Commission go forward and base its 
declaration on the facts as they are presented in the petition with 
the understanding that any change in the facts may significantly 
alter or even void the Commission's declaratory statement. For 
instance, in this case, the petitioner has not represented that it 
will have any contact with the homeowners associations in Duval 
County. If the petitioner had represented that it would be 
performing anv services in Duval County, such as reading meters or 
handling connections and disconnections, staff's recommendation 
could be substantially different. 

Based on the discussion above, staff recommends that the 
Commission answer the petition in the affirmative and declare, as 
requested by the petitioner, that the service arrangement described 
above between the petitioner and the homeowners associations does 
not render St. Johns Service Company subject to the jurisdiction of 
the Florida Public Service Commission, and the provisions of 
Section 367.171 (71, Florida Statutes, are not applicable here 
because St. Johns Service Company is not a utility system whose 
service transverses the boundary of St. Johns and Duval Counties. 
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ISSUE 2: Should this docket be closed? 

RECOMMENDATION: Yes, if the Commission votes to dispose of the 
petition for declaratory statement, the docket should be closed. 
(HELTON) 

STAFF ANALYSIS: If the Commission answers the petition, a final 
order can be issued and the docket closed. 
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