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CASB BACKGROQND 

On November 24, 1997, Florida Power Corporation (FPC) filed a 
Petition for Declaratory Statement with the Commission. On January 
16, 1998, Redington Towers One Condominium Association, Inc. 
(Redington Towers One) filed a "Brief for Declaratory Statement," 
which addressed FPC's petition. By letter dated January 21, 1998, 
FPC waived the 90-day statutorily required time to respond to its 
petition for declaratory statement. On February 20, 1998, 
Redington Towers Three Condominium Ae:sociation, Inc. (Redington 
Towers Three) also filed a "Brief for Declaratory Statement." 
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DISCQSSIQN OF ISSQBS 

ISSUE 1: Should the Commission grant Florida Power Corporations's 
petit ion for declaratory st.atement? 

RECOfototENDATION: Yes, the Conunission should grant the petition f o r 
declaratory statement in the affirmative. 

STAFF ANALXSIS: 
pe.rtinent part: 

Section 120.565, Florida Statutes, provides 1n 

(1) Any substantially affected person may seek a 
declaratory statement regarding an agency's op1n1on as to 
the applicability of a statutory provision, or of any 
rule or order of the agency, as it applies to the 
petitioner's particular set of circumstances. 

(2) The petition seeking a declaratory statement shall 
state with particularity the petitioner's set of 
circumstances and shall specify the statutory provision, 
rule, or orde.r that the petitioner believes may apply to 
the set of circumstances. 

FPC seeks a declaration concerning Rule 25-6.049(5) - (7), 
Florida Administrative Code, as it applies to its particular 
circumstances. Paragraph (5) (a) of the rule requires individual 
electric metering by the utility 

for each separate occupancy unit of new commercial 
establishments, residential buildings, condominiums, 
cooperatives, marinas, and trailer, mobile home and 
recreational vehicle parks for which construction is 
commenced after January l, '1981. 

Rule 25-6.049(5) (a), Florida Administrative Code. 

FPC seeks the following declaration: 

[a) building or facility listed in paragraph (5) (a) of 
the Master Metering Rule that currently has individually 
metered occupancy units, does not become eligible for 
conversion to master me.tering under the Rule by virtue of 
having been constructed on or before January 1, 1981. 

(Petition at 2) 

FPC alleges that it has received several requests from 
condominium associations and shopping malls to convert from 
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individual to maater meter• for bui l dings constt·u~t _.d p1 iur 1 n 
1981. (Pe tition at ~) In par ticular , FPC has r eceived r·eque s t }3 

from Redington Towera One and Three to convert from indiv idual tc) 
m ste r metera. FPC acknowledges that it incorrectly conve r-ted 
Rudington Tower s Two, a sister condominium association to Redingtun 
Towers One a.nd Three, to master meters. (Petition at 3) 

In support of its requested declaration, FPC argue s t ha t " i t 
was not pre-1981 buildings that were intended to be grandf a ther"'d 
by the Master Metering Rule - - it was the non-conforming usc· 'o 
which those buildings were put that the Rule grandfathe red." 
(Petition at 4) .FPC argues that paragraph (5) (a) should be read t o 
be consistent with the underlying purpose behind the rule, which is 
to require individual metering. Staff agrees. As stated by F PC , 
"[t] he concept of grandfathering simply tolerates pre -exist ing nr,n ­
conforming uses, it does not condone the creation of new one f-1." 
(Petit.ion at 5) 

Moreover, as argwed by FP.C, the declaration sought by FPC i s 
consistent with In re; Petition to Initiate Change s Rela ti ng t o 
Rule 25-6.049. F.A.C .. Measuring Customer Service, by mic roMETER 
Corporati0 n, Order No. PSC-97-0074-FOF-EU, 97 F.P.S .C. 1 :4 50 
(1997). In microMEIER, the Commission declined to amend Rule 25 -
6.049 to allow buildings tha.t are currently required to be 
individually metered by the utility to be master metered, a nd then 
sub-metered. Among the rea.sons for declining to amend t .he r u le was 
the mismatch that would result from residential customers taking 
service under a commercial rate . As the Commission s tated, 

[t] he rates charged to the various classes o f cust ome r·s 
are based on the unique usage characteristics of each 
class. We do not believe it would be appropriate to 
allow customers whose usage is residential in nature to 
take service under a commercial rate. 

microMETER at 1:452 . The microMETER petition was also deni ed 
because it was riot clear whether master metered resident ial 
condominium units would qualify for residential conser vat ion 
programs. l.51. In the microMETER order, the Commission a f firmed 
its policy to require condominium units to be ind~vidually met ered . 
!d. at 1:453. 

Based on the above discussion, F,PC' s petition for declaratory 
s tatement should be granted in the affirmative . The Commi s Hi <.., ll 
should declare, as requested by FPC, that: 

[a) building or facility listed in paragraph (5) (a} of 
t he Master Metering Rule that currently has individually 
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metered occupancy units, does not become eligible f o t 
conversion to master me.tering under the Rule by virtue of 
having been constructed on or before January 1, 1981. 

(Petition at 2) 

ISSUE 2: Should the Commission a.ccept the "Briefs for Declaratory 
Statement" filed by Redington Towers One Condominium Associatio n, 
Inc. and Redington Towers Three Condominium Association, Inc . ? 

REOOMMENQATIQN: Yes, the Commission should accept these brief s and 
include them in t .he record and trea.t them as permissible 
communications in decla.ratory statement proceedings. 

STAFF ANALYSIS: On January 16, 1998, Redington Towers One filed a 
"Brief for Declaratory Statement." Redington Towers Three, a 
sister condominium assoc.ia.tion, filed essentially the same b rief on 
February 20, 1998. FPC has not responded to either filing . 

Section 350.042(1), Florida Statutes, allows a commissioner to 
hear communications concerning declaratory statements filed under 
Sect ion 120 . 565, Florida Statutes . Because these condominium 
associations could have made their comments directly to the members 
of the Commission, it is appropriate to include them in the record 
of this proceeding for the Commission's consideration. The 
Commission has also considered such comments in prior declaratory 
statement proceedings. In re: Petition of Florida Power and Light 
Company for a Declaratory Statement Regarding Request for Wheel ing, 
89 F.P . S.C. 2:298, 300 (1989). 

Concerning the merits of FPC's petition, Redington Towers One 
and Three argue that FPC's interpretation is arbitrary and 
discriminatory. In particular, the Towers One and Th r ee argue that 
FPC's reference to In re: Request for amendment of Rule 25 -6 . 04 9 . 
F.A . C., Measuring Customer Seryice. by 38 tenants of record at 
Dunedin Beach Campground, Order No . 97-1352-FOF-EU, 97 F . P . S.C. 
10:634 (1997), on page 4 of its petition is misleading . In 
addition, the Towers One and Three argue that the microMETER c ase 
is not controlling here. 

Staff does not find these arguments to be persuasive. 
Mo reover, the reading of the rule sought by Towers One and Three 
would result in an interpretation in which buildings constructed 
prior to 1981 could switch back and .forth between individual and 
master meters. This is not what the Commission intended by 
paragraph (5) (a) of Rule 25-6.049. Instead, what was intended was 
to allow master metered buildings' constructed before 1981 to remain 
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• 
master metered to avoid retroactive application of the rule. 

ISSUE 3: Should this docket be closed? 

RECOMMENDATION: If the Commission accepts staff's recommendaLion 
in Issue 1, this docket should be closed. 

STAPF ANALYSIS: If the Commission accepts staff's recommendation 
in Issue 1, a final order can be issued disposing of the petition 
and the docket be closed. 
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